Şehirder Çocuk Akademisi

Şehirder Çocuk Akademisi, kökü Selçuklu dönemine dayanan çocuk mektebi geleneğinin son halkası diyebileceğimiz bir ‘sıbyan mektebi’dir. Sıbyan mektepleri, İslam’ın ilk yıllarında da benzer örneklerini görebildiğimiz, Selçuklu döneminde cesamete kavuşan, Osmanlı döneminde ise bugün kabul ettiğimiz anlamda kişiliğini bulan ve yaygınlaşan 4-7 yaş aralığındaki çocuklara Kuran ve din eğitimi veren çocuk okullarıdır. Şehirder Çocuk Akademisi günümüz şartlarını esas alıp bu geleneksel eğitim yapısına faklı dersleri de ekleyerek okul öncesi çocuk eğitimine katkı sunmayı hedefleyen bir eğitim modeli geliştirmeye çalışmaktadır.

Kur’an Eğitimi:

Akademimizde kur’an eğitimi temelde kur’an-I Kerim okumasını öğretmeye yöneliktir. Bunu yaparken çocukları sıkmamak, onların Kur’andan soğumalarına sebep olacak durumlar oluşturmamak için de çeşitli eğlendirici etkinlikler yapmaktayız. Türkçemizde halen cari olan kelimelerimize uygun bir şeklide hazırlanmış Eliba Suparamız, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanmış Öğretici ve Öğrencilere Yönelik Etkinlik kitabımız, Kur’an harfleri yap-bozlarımız, harf boyamalarımız, kes yapıştırmalarımız, yine harflere yönelik hikâyelerimiz, masallarımız ve hazırladığımız dramalarımızla eğlenceli bir eğitim sunmaya çalışıyoruz. Kur’ana geçen her çocuğumuza ‘Amin Alayı’ düzenliyoruz. Ayrıca 6 yaş grubundan başarılı her öğrencimize Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Sertifika veriyoruz.

Kur’an Eğitimi başlığı altında ayrıca Tevhit İnancı, Anaya Babaya İtaat, Sabır, Vakar, Hadis, Namaz, Abdest eğitimi de ders olarak vermekteyiz. Kısa sureleri ezberlemek ve hafızayı güçlendirmek maksadıyla ezber yapmayı önemsemekteyiz. Bu bağlamda kısa sürelerin yanında yaşlarına uygun olarak belirlediğimiz ilahi, halk türküsü, şiir ve tekerleme ezberleme uygulaması yapmaktayız.

          

Sokak Oyunları:

Çocuk eğitiminde geleneksel sokak oyunlarımız oldukça önem arz etmektedir. Mahalle kültürümüz dev binalarla oluşturulan sitelerle neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır. Mahalle kültürümüzün çocuklarımızı olgunlaştıran, terbiye eden mürebbiliğinden mahrumuz artık. Şehirder Çocuk Akademisi hazırlamış olduğu ‘Anadolu Sokağı’yla hem fiziki olarak hem de mana olarak bu kültürü yaşamak ve yaşatmak hedefindedir. Bu hedef doğrultusunda ‘saklambaç, Aç Kapıyı Bezirgan Bacı, Sek Sek, Sokak Futbolu, İp Atlama, Körebe, Yağ Satarım Bal Satarım, Yedi Kule, Kuka, Beş Taş, Yakar Top, Topaç, Basketbol, İp Cambazı, Sokak Daması’ gibi sokak oyunları oynatıyoruz.

Anadolu Sokağımızda geleneksel oyunlarımızın yanında ayrıca; ‘Labirent Oyunu, Pipetle Pinpon Topuna Üfle, İp Engellerini Geç Aynı Renk Topu hedefe götür, Engelleri Aş Şişedeki Suyu Bardağa Doldur, Hedefteki Boruya halkayı Geçir, Hafıza Oyunu, Ponponları Şekillerin İçine Geçir, Kaşıkla Pinpon Topunu Götürüp Hedefteki Su Şişesini Devir, Çuval Yarışı, Pandif Eşleştirme’ gibi yarışmalar yapmaktayız.

   

  

Zekâ Oyunları:

Zekâ oyunlarının, hatta tüm çocuk oyunlarının insan zekâsını daha işlevsel kıldığı bir gerçek… Düşünme yetisini geliştiren etkinlikler olduğu ne kadar gerçekse belli bir hayat tarzı doğrultusunda düşünce üretmeye meylettirdiği de oldukça tehlike arz eden bir gerçek. Kapitalist sistemin kendisine itaatkâr bireyler yetiştirmek üzere geliştirdiği oyunlar çocuklarımızı ve gençlerimizi kuşatmış durumda. Bu oyunlarla çocuklarımızın gelişen zekâları onları daha bencil, menfaatperest, merhametsiz, üçkâğıtçı, vefasız bireyler haline getiriyor. Şehirder Çocuk Akademisi olarak seçtiğimiz oyunlarla böyle bir zekâyı değil, paylaşımcı, değer bilir, vefakar ve adil bir zekayı geliştirmeyi hedefliyoruz. ‘Mangala, Neploks (Küçük Mimarlar), Jenga(Denge Tahtası), Tik Tak Bom, Sturdy Birdy (Çalışkan Kuş), Zingo (Sayı Bulmaca), Türkçe ve İngilizce, Joiks (İnşaat Bilimi), Inchimals (matematik Safarisi), Mozaik, Cüz, Dokuz Taş, Dama, Satranç dersini verdiğimiz ve oynattığımız oyunlar arasındadır.

   

Orta Oyunu Ve Meddah:

Batı Tiyatroyu Türklerden almıştır. Orta Çağ diye tesmiye ettikleri zaman içerisinde en yetkin kurum olan Kilise insanların bırakın haftada bir gün gittikleri bir yer, senede bir gün bile uğradıkları yer olmaktan çıkmıştı. Ne kutsal bildikleri Pazar günleri ne de yıl da bir kutladıkları Noel kiliseye insanların gitmesini sağlıyordu. Papazlar kiliseye insanları çekebilmek için yol yöntem aradılar. Çözümü de Türklerde buldular: Orta oyunu… Hemen benzerini her Pazar kilisenin içinde uygulamaya başladılar. İncil’de geçen hikâyeleri her Pazar rol taksimi yaparak Kiliselerde oynatmaya başladılar. Etkili de oldu. Kiliseler dolup taşmaya başladı. Öyle ki zamanla Kiliselerin yanında sadece bu oyunlar için ek binalar yaptılar. Müstakil tiyatro binaları böylece oluşmaya başladı. Avrupa’daki ilk tiyatro binalarının Kilisenin hemen yanında olması bu sebeptendir. Daha sonra Yunan metinleriyle buluşarak tiyatroyu farklı bir boyuta taşıdılar.

Şehirder Çocuk Akademimiz kültürümüzün güçlü unsurlarından olan Orta Oyunu ve Meddahlık sanatını çocukların kendilerini ifade edebilme yeteneklerini geliştirmek maksadıyla el üstünde tutmaktadır ve bu sanatları icra etmektedir.

   

  

Bilim Kültür Araştırma Gezileri:

Misyonumuz doğrultusunda belirlediğimiz gün ve haftalarda mesleki ve kültürel araştırmaya yönelik geziler düzenlemekteyiz. Çocuklar uçsuz bucaksız meraklarını hem sorular sorarak hem de yerinde görerek gideriyorlar.

  

  

Fen Bilimleri ve Mutfak Etkinlikleri:

Uluğ Bey Bilim ve Sanat Salonunda deneyler, fen bilimleriyle ilgili gözlemler ve mutfak etkinlikleri yaparak maddenin değişim ve dönüşümünü çocuklara takip ettiriyor, onların el becerilerini geliştirmeyi ve dünyayı bir de bu açıdan tanımalarını sağlamayı hedefliyoruz.

  

  

İngilizce:

Üçüncü dünya ülkelerinde İngilizce eğitimi büyük oranda misyonerlik faaliyeti olarak yapılmaktadır. Çoğu ülkede hatırı sayılır yekûnda okulun eğitim dilinin İngilizce olması bu iğrençliğin bir göstergesidir. Akademimizde İngilizce eğitiminin amacı gâvurun ne düşündüğünü bilmeye yöneliktir. Üst bir eğitim dili olarak tertemiz Türkçemizden başka bir dil tanımıyoruz. Okullarımızda verilen İngilizce eğitimine katkı olması maksadıyla yabancı eğitmenlerden misyonumuz doğrultusunda İngilizce eğitimi vermekteyiz.

  

  

Hesap:

Dört işlem ve bir takım hesap işlemlerini yapmaya yönelik matematik dersi vermekteyiz. Matematik dersiyle ilk karşılaşmaları dolayısıyla matematiğe olumsuz bir psikolojik bir durum oluşturmamaya dikkat ederek oyun ve etkinlikler çerçevesinde hesap öğretiyoruz.

  

  

Sanat Etkinlikleri:

Ebru, tezhip ve hat sanatına yönelik etkinliklerimizin yanı sıra müzik ve ritim dersleri vermekteyiz. Ebru yapma, harf boyama, tezhip boyama ve resim çalışmaları yaptırıyoruz. İlahilerimizde, Halk müziğimizden ve sanat müziğimizden seçtiğimiz eserleri çocuklara icra ettiriyoruz.

  

  

Sinema:

Misyonumuz doğrultusunda belirlediğimiz filmleri haftada bir gün sinema salonumuzda izletiyoruz.

  

    

Masal:

Kültürümüze ait olmayan hiç bir görsel veya metin çocuk akademisine girememektedir. Eğitimimizde oldukça önemli bir yere sahip olan masal ve hikaye anlatma geleneği, dede ve ninelerin evlerimizi terk etmesiyle birlikte yok olmaya yüz tutmuştur. Anadolu sokağımızda ve masal odamızda yaptığımız konuya uygun değişikliklerle bu geleneğimizi canlı tutmaya çalışıyor her bir masal ve hikayeyi başlı başına bir ders olarak işliyoruz.

  

  

  

  

Facebook
Facebook
Google+
https://www.sehirder.org/cocuk-akademisi
Twitter
Visit Us