2017-18 Yazarlık Akademisi

Yazarlık Akademisi 2017-2018 eğitim dönemi henüz başlamamıştır. Aşağıda verilen bilgiler 2015-16 yıllarında uygulanan program hakkındadır. Yeni dönemde değişen programımızla en kısa zamanda başvuru kaydı almaya başlayacağız. Duyurularımızı bu sayfadan takip edebilirsiniz.

“Yazarlık Akademisi” Nedir?

Yazı türlerinden herhangi birine veya bir kaçına istidadı olan kişileri tespit etmek, yetenekleriyle tanıştırmak, hazırlanmış bir takım programlarla donatıp, onların atölyelerde yapılacak uygulamalarla gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkarmak, onlara yazı çalışmalarını sergileyebilecekleri matbu ve e-dergi imkânları sunmak, onların bu alanda yetkinliklerini ispatlamış yazarlarla tanışmalarını sağlamak ve okuma grupları oluşturarak onları sistemli, amaca yönelik okumalar yapmaya yönlendirmek için tasarlanmış bir organizasyondur.

Türk tefekkürüne, yazı sanatlarına istidadı olan kişileri eğiterek ve onların bu alanda kendilerini gerçekleştirmelerine uygun ortamlar oluşturarak kalıcı değerler kazandırmayı hedeflemektedir.

Yazarlık Akademisinin Faaliyetleri

Öğrencilerin,

  • Dili, imla ve noktalama açısından doğru kullanmalarına yönelik Türkçe dersleri vermek,
  • Gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkarmaya yönelik uygulama ve etkinlik programları yapmak,
  • Sosyal becerilerini arttırmaya yönelik kişisel gelişim programları yapmak,
  • Yazarak kendilerini ifade etmede yeteneklerini zenginleştirecekleri yöntem ve teknikleri tanıtma ve uygulama faaliyetleri düzenlemek,
  • Öğrencilerin kritik ve analitik düşünme becerilerinin gelişmesi, toplumsal ve küresel konularda farkındalıklarının gelişmesine yönelik bilimsel, akademik, kültürel ve sanatsal dersler vermek, seminerler ve okumalar yapmak,
  • Öğrencilerin tanınmış yazarlarla tanışmalarını ve onlarla iletişim kurmalarını sağlamak maksadıyla yazar davetleri ve söyleşileri düzenlemek,
  • Akademik çalışmalarını paylaşacakları dergi, sempozyum, çalıştay, atölye çalışması, panel ve konferans gibi etkinlikler yazarlık okulunun amacına uygun faaliyet alanlarındandır.

Yazarlık Akademisine Kimler Katılabilir?

Yazarlık okuluna, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 15 yaşın üstünde herkes başvurabilir. Sınıflar ve atölyeler belli sayıda öğrenciyle sınırlı olacağından, (20 kişilik iki gruptan oluşacak) değerlendirme kurulunun başvuranlar arasında yapacağı uygulama ve mülakat sınavında başarılı olanlar, eğitim programlarımızdan ve diğer etkinliklerden ücretsiz faydalanabileceklerdir.

Yazarlık Akademisine Nasıl Başvuru Yapılır?

Yazarlık okuluna internet üzerinden (www.sehirder.org) adresine girilerek başvuru yapılabileceği gibi ŞEHİRDER (Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği) ofisine de gelinerek başvuru kayıt işlemi yapılabilecektir.

Programlar

  1. Kademe
  • Birinci kademe eğitim seminerleri
  • Yazarlık Atölyeleri
  1. Kademe
  • Okuma Grupları
  • Osmanlıca Dersleri

Birinci kademe programı 48 eğitim seminerinden ve 48 saatlik uygulama atölyelerinden oluşmaktadır. Seminerlerde imla noktalama, anlatım bozuklukları, yazı türleri, anlatım biçimleri, anlatım yöntem ve teknikleri, felsefe, edebiyat kuramları, şiir, hikâye ve diğer kurmaca metinler, öğretici ve bilimsel metinler işlenecektir. Tüm bu konular, öğrencilerin özgün metin oluşturma yeteneklerini geliştirmek maksadı doğrultusunda ele alınacaktır. Her hafta belirli günlerde verilecek seminerlerin yanında atölyelerde de seminerlerde verilenlere paralel olarak uygulama çalışmaları yapılacaktır. Seminerlere bütün öğrenciler katılmak durumundadır. Atölyelere ise yapacakları tercihe göre katılabileceklerdir. Bir öğrenci en fazla iki atölyeye katılabilecektir.

Birinci kademe eğitimi ve atölyeleri 3 ay olup, ekim-kasım-aralık aylarında tamamlanacak ve ikinci kademe eğitime katılmaya hak kazanmış mezunlar verecektir. Ocak ayında yazarlık okuluna ikinci kayıtlar yapılıp onların birinci kademe eğitimleri ise mart-nisan-mayıs aylarında verilecektir.

İkinci kademe eğitimlerine sadece birinci kademeden mezun olan öğrenciler katılabilecektir. Ağustos-eylül arasında yapılacak ikinci kademe eğitimi, okuma gurupları ve Osmanlıca derlerinden oluşmaktadır. Okuma gruplarında yazarlık atölyelerinde yapılmış olan uygulamalara yönelik okumalar ve ortak değerlendirmeler yapılacaktır. İkinci kademe eğitimini de başarıyla tamamlayan öğrenciler Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığının ve Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneğinin hazırladığı katılım sertifikasını, mezuniyet belgesini almaya hak kazanacaktır.

Eğitim programları ders niteliğinde olup süreklilik arz edecektir. Öğrencilerden katılım sağlamaları ve ders içerikleriyle ilgili okumalar beklenmektedir. Programlar yürütülürken öğrencilerin ilgi ve beklentilerine dayanarak derslerin içerik ve uygulanışında % 20 oranında değişiklik yapılabilecektir.

Yazar Buluşmaları

Yazarlık okulu öğrencilerini her ay bir yazarla buluşturmayı hedeflemektedir. Öğrenciler bu vesileyle yazarlık yolunda edindikleri endişe ve merakları bu alandaki yetkin kişilerle paylaşma imkânı bulacaklardır. Sohbetler kayıt altına alınıp internet sitesinden yayımlanacaktır. Yazar sohbetleri organizasyon ekibinin seçip davet edeceği öğrencimiz olmayan kişilere de açık olacaktır.

Facebook
Facebook
Google+
https://www.sehirder.org/yazarlik-akademisi
Twitter
Visit Us